Kidneybønne ragout med mange grøntsager
Kan laves med kød eller bønner som proteinkilde. Her halvt af hver.
Ingredienser
- 300 g skært økologisk kalve- eller oksekød 600 g hvis kun kød
- 300 g kidneybønner kogte eller fra dåse/karton (600 g hvis uden kød)
- 50 g god økologisk bacon undlades hvis ren vegetarisk
- 1 dåse flåede tomater eller 400 g friske tomater
- 2 mellemstore rødløg hakkede
- 30 kapers
- 1 chili renset og skåret i små tern
- 2-3 fed hvidløg hakket
- 6 laurbærblade
- 200 g champignon særligt hvis du vælger ikke at bruge kød
- 2 gulerødder i tynde stave af 4 cm. eller i skiver
- 3 stk. røde peberfrugter renset og skåret i store stykker
- ¼ strimlet hvidkål spidskål eller savoykål
- 2 stk mørk chokolade
- ½ spsk paprika evt. en knivspids røget paprika (hvis bacon udelukkes)
- ½ spsk all round krydderi timian, chili, paprika, hvidløg
- 1 spsk. garam masala krydderi
- Revet skal af 1 citron gemmes og kommes først i retten til sidst
- 2 spsk. tomatpure
- ¾ liter Herbamare grøntsagsbouillon eller anden god bouillon.
- Lidt smør eller olie
Sådan gør du
- Rå kidneybønner skal stå i blød natten over i koldt vand. Bruger du fra dåse eller karton, er de færdigkogte og skal først tilsættes retten sammen med de sidste grøntsager.
- Skær bacon i små tern og svits det let på panden. Tilsæt chili og oksekødstykkerne lidt efter lidt og brun dem. Tilføj krydderier til kødet, når det er brunet. Skold og flå tomaterne og skær dem i mindre stykker, eller brug tomat fra dåse/karton. Tilsæt tomater og kidneybønner.
- Kom grøntssagsbouillon ved, så det lige dækker. Muligvis skal du spæde mere til løbende, afhængig af grydens form. Tilsæt laurbærbladet. Lad det hele simre under låg i ca. 2 timer. Rør i det et par gange, så du sikrer det ikke løber tør for væske.
- Pil og hak løgene, rengør peberfrugterne og skær dem i rimelige store stykker, skræl gulerødderne og skær dem i tynde stave eller skiver, skær kålen i strimler.
- Tilsæt grøntsagerne, på nær kålen (og hvis du bruger kidneybønner fra dåse), til ragouten og lad den simre yderligere ca. 20-30 minutter, til gulerødderne er al dente. Kom kål og revet citronskal i og giv den to minutter mere, kålen må gerne være halvrå. Smag den til med salt og peber og revet citronskal.
- Hvis du serverer rodfrugtmos til som tilbehør, kan du koge 50 % kartofler og 50 % andre rodfrugter, som gulerod, pastinak, persillerod, selleri. Brug ikke rødbede her, det farver det hele rødt.